Muzej odbačenih predmeta na gostovanju u Splitu

Prvi hrvatski održivi muzej autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, u produkciji Trećeprostora i Plartforme, i u suradnji s platformom Culture Hub Croatia posjetio je i Split.

U splitski Muzej je stiglo 20-tak različitih predmeta; ponajviše vaza, društvenih igara, knjiga i ukrasnih predmeta, dekoracija i jedna velika slika/poster koji je prvi otišao u nove ruke!

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, do sad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli i Rijeci, a kroz njegov je postav prošlo oko 150 predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

Foto: Culture Hub Croatia

Multimedijalni festival održivosti (MFO) održat će se 24. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin. U festivalskom programu sudjeluju mladi iz srednjih škola i kino klubova koji će prilikom javne projekcije svojih multimedijalnih radova, zajedno s gostima i organizatorima, pokušati odgovoriti na teme održivog razvoja i lokalnih izazova (zaštita okoliša, mentalno zdravlje, rodna ravnopravnost i sl.). Također, na festivalu će biti otvorena i javna rasprava o održivim zajednicama s publikom i predstavnicima lokalnih vlasti koju će moderirati mladi.

MFO je festival promjena i festival rješenja koji podržava mlade u njihovom daljnjem kreativnom napretku, a mladi svojom kreativnošću daju zalog jedne bolje budućnosti. Na dan festivala na javnoj projekciji radova pred publikom i predstavnicima lokalnih gradskih vlasti, stručni žiri će proglasiti nagrađene radove.

Veselimo se Vašem dolasku!

Multimedijalni festival održivosti organizira se u sklopu projekta Održivost zajednice u očima mladih koji udruga Trećeprostor provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin. Projekt se provodi uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

TREĆEPROSTOR NA MARSU

Programska voditeljica Udruge Trećeprostor Irena Boćkai sudjeluje u programu LIFE ON MARS 2022. Intenzivni petomjesečni program edukacije bavi se izazovima međunarodne suradnje, a sastoji se od online sesija i od višednevnog događanja uživo koje se održalo u Bologni u od 13. do 16. listopada. Program koordinira organizacija Living Live Internationalization Gateway, a provodi se u partnerstvu s organizacijom Creative Scotland, mrežom On the Move i Zakladom “Kultura nova” čijom je podrškom omogućeno sudjelovanje naše organizacije na ovom zanimljivom putovanju razmjene ideja i zamišljanja mogućih zajedničkih budućnosti u održivom okruženju za razvoj umjetničkih projekata.

#performingarts #education #activism #immersiveart #culturalpolicy #ruralareas #community #publicspace #cocreation #cooperation #networking #future

© Margherita Caprilli

POZIV NA PRIJAVU RADOVA ZA “MULTIMEDIJALNI FESTIVAL ODRŽIVOSTI”

Pozivamo sve mlade kreativce s područja Karlovačke županije da prijave svoj rad na “Multimedijalni festival održivosti” koji će se na jesen ove godine po prvi put održati u Ogulinu u sklopu projekta “Održivost zajednice u očima mladih.” Poziv je namijenjen učenicima srednjih škola, članovima kinoklubova i ostalim mladim autorima do 30 godina starosti s područja Karlovačke županije koji mogu prijaviti svoje multimedijalne radove u kojima propituju teme održivog razvoja (okoliš, društvo, gospodarstvo).

Baviš se filmom, video artom, snimaš video-eseje, zvučne priče, ili se kreativno izražavaš u bilo kojoj multimedijalnoj formi, a živiš na području Karlovačke županije i imaš do 30 godina? Uočio/uočila si problem u svom gradu/mjestu (npr. nezaposlenost, nedostatak sadržaja za mlade, depopulacija, ekološki problemi, nasilje i sl.) i htio/htjela bi ga prikazati “svojim očima” i putem svog autentičnog umjetničkog izričaja u nekoj od multimedijalnih formi? Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, prijavi svoj multimedijalni rad na temu održivosti koji će se prikazati u natjecateljskom programu festivala u Ogulinu. Najbolje filmove očekuju vrijedne nagrade. Uz mentorirane radove mladih korisnika projekta s kojima članovi Udruge Trećeprostor i vanjski stručni suradnici rade cijelu godinu, na festivalu ćemo prikazati i multimedijalne radove na temu održivog razvoja u još dvije kategorije, a to su srednjoškolski radovi (radovi učenika srednjih škola nastali u sklopu školskih aktivnosti) i autorski radovi (radovi mladih autora od 18 do 30 godina starosti i radovi kino klubova).

Svoj rad možeš prijaviti u jednoj od ovih dviju kategorija: a) srednjoškolski multimedijalni radovi na temu održivog razvoja; b) autorski multimedijalni radovi na temu održivog razvoja. Rok za prijavu radova je 30. listopad 2022. Prijave se šalju na mail adresu treceprostor@gmail.com s naznakom “Za natjecateljski program Multimedijalnog festivala održivosti u Ogulinu 2022.” U prijavi je potrebno navesti sljedeće: ime i prezime autora/kolektiva, naziv rada, vrsta rada, kategorija u kojoj prijavljujete rad, kratki opis rada, kako rad odgovara na temu održivosti, kratka biografija autora, kontakt podaci (mail adresa i telefon). Inspiraciju za rad koji ćeš snimiti za festival možeš potražiti u našem Digitalnom priručniku u kojemu se možeš upoznati s kreativnim tehnikama s kojima ćeš samostalno moći svakodnevno prakticirati održivost, a istovremeno i razvijati svoje kreativno umjetničke afinitete.

Multimedijalni festival održivosti održava se u sklopu projekta “Održivost zajednice u očima mladih” koji Udruga Trećeprostor provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin, uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Projekt je namijenjen mladima koji žele razvijati svoje specifične umjetničke te aktivističke vještine i znanja.

Održana radionica SNIMI OKOLINU u sklopu projekta ODRŽIVOST ZAJEDNICE U OČIMA MLADIH

U sklopu projekta Održivost zajednice u očima mladih u travnju smo u Centru za mlade Grabrik održali radionicu Snimi okolinu mladim kreativcima iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” i Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac. Radionica je održana i učenicima Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac i korisnicima Učeničkog doma Ogulin.

Projekt Održivost zajednice u očima mladih provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin. Projekt je namijenjen mladima, posebno srednjoškolcima s kojima na području Grada Ogulina i Karlovačke županije provodimo edukaciju o održivom razvoju te praktičnoj primjeni ciljeva održivog razvoja, primjenom umjetničkih alata za veću održivost zajednice. Kroz interaktivne radionice mladi stvaraju multimedijalni sadržaj (eksperimentalni video, zvučni zapisi, audio skulpture, video performansi, kratki dokumentarci…) na temu lokalnih izazova vezanih uz održivi razvoj (npr. rodna neravnopravnost, ekološki problemi, nasilje, nedostatak sadržaja, depopulacija i sl.).

Sve novosti vezane uz projekt pratite na Facebook stranici projekta https://www.facebook.com/ozuom3P

Premijerno gostovanje predstave BEAR WITH ME u Puli

Kazalište Dr. Inat, DC Rojc, 3. kat, 21.12.2021., 20h

Foto: Matej Čelar

Ovo je predstava o polarnim medvjedima…

Polarni medvjedi suočeni su s gubitkom svojeg prirodnog staništa i sve težim pronalskom hrane uslijed klimatskih promjena. Polarnim medvjedima prijeti nestanak. Hoćemo li doista dozvoliti njihovo izumiranje?

BEAR WITH ME je izvedba o stvaralačkom procesu rada na predstavi u čijem su fokusu polarni medvjedi. Naslov predstave ovdje semantički aludira na najvećeg kopnenog predatora i morskog sisavca, ali i na imperativ publici da bude strpljiva s autoricom koja se u izvedbi pokušava transformirati u polarnog medvjeda. Predstava se izvodi u formi izvedbenog predavanje koje spaja umjetničko i akademsko s ciljem prijenosa znanja unutar umjetničke izvedbe. Ideja je u izvedbenom predavanju rastvarati proces rada na predstavi u kojoj se autorica bavi temom izvedbene životinje. Bitan aspekt izvedbe čini pojam stvaralačke nelagode i nelagode koja proizlazi iz tijela. Iz tog se razloga u izvedbi autorica pokušava utjeloviti u drugom tijelu koje je drukčije od njezinoga. Stvaralačka nelagoda proizlazi i iz stalne prijetnje kojoj smo izloženi u bilo kakvoj vrsti umjetničke kreacije jer su danas umjetnici neprestano na granici originala i reprodukcije, pa čak i plagijata. Stvaralačka nelagoda proizlazi i iz stalne prijetnje hoće li izvedba biti proglašena uspješnom ili neuspješnom. Hoće li se posrećiti?


Irena Boćkai o izvedbi predstave “Bear with me:”

U izvedbi sam u sustavnoj potrazi za međuprostorom koji se možda otvara u trenutku rascijepa koji nastaje iz razlike između mojeg i medvjeđeg tijela. Rastvaranjem tog međuprostora možda je moguće uloviti potencijal trenutka gdje negdje prilikom izvođenja zaista postajem polarni medvjed, a izvedba samim time postaje uspješna izvedba…

Ulaznice: www.entrio.hr/event/bear-with-me-10381

Odabrani digitalni umjetnički radovi s ekološkom tematikom za sudjelovanje na digitalnoj sesiji festivala TREĆA KOZA

TREĆA KOZA odabrala je pet digitalnih umjetničkih radova koji će biti prikazani u sklopu prvog izdanja festivala izvedbenih i novomedijskih umjetnosti. Festival će se održati tijekom prosinca u hibridnoj varijanti (online i uživo).


U nastavku donosimo popis odabranih radova:

ODBAČENI, Lucija Marin

MORSKO DNO, Lucija Frgačić

LIFE AFTER SUN, Kazalište dr. Inat feat. Vanja Zaimović

POZDRAV SUNCU, Vjeran Vukašinović

IMAGINE, Josip Pratnemer

Nakon prikazivanja na online platformi festivala, radove će ocijeniti tročlani žiri. Najbolji rad bit će proglašen do 22. prosinca 2021. godine i nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 1.000,00 kn. 

Poziv za prijavu digitalnih umjetničkih radova s ekološkom tematikom za sudjelovanje na festivalu TREĆA KOZA

Foto: Matej Čelar

Pozivamo izvedbene, novomedijske i interdisciplinarne umjetnike koji u svojim radovima propituju ekološku problematiku da se prijave sa svojim digitalnim umjetničkim radovima za sudjelovanje na prvom izdanju festivala TREĆA KOZA. U fokusu su festivala umjetnici koji u kreativnom stvaralačkom procesu crpe inspiraciju iz prirode i koji se bave raznovrsnim izvedbenim disciplinama i novomedijskim umjetnostima. Zanimaju nas interdisciplinarni projekti koji izvedbene i novomedijske umjetnosti dovode u relaciju s oblicima ekološkog društvenog djelovanja i novim tehnologijama.

Festival je zamišljen kao umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu čiji smo svjedoci na dnevnoj razini te fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. 

Natječaj je otvoren do 30. studenog 2021.