Još jedan Najnormalniji od svih dana u Puli

Foto: Matej Čelar

U Kazalištu Dr. Inat u Puli u DC Rojc 14.4.2023. izvedena je autorska predstava Roka Nakića.

Hvala publici na odličnom odazivu, hvala Kazalište Dr. Inat / Theatre Dr. Inat na gostoprimstvu te Kulturistri i Glasu Istre na praćenju!

Kritike predstave ‘Najnormalniji od svih dana’ na portalima Kulturistra Portal i Glas Istre HR:

http://kulturistra.hr/lang/hr/2023/04/predstava-najnormalniji-od-svih-dana-u-kazalistu-dr-inat-dc-a-rojc-2/

https://www.glasistre.hr/kazaliste/2023/04/16/najnormalniji-od-svih-dana-kako-prezivjeti-ovo-sto-zovemo-zivot-857620

Dizajn: Mia Klemenčić

TREĆA KOZA traži umjetnički odgovor na ekološku krizu, a u fokusu su festivala izvedbene i interdisciplinarne umjetničke te edukatorske i znanstvene prakse kojima se nastoji ispitati fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Od prijavljenih prijedloga performansa, izvedbenih projekata, radionica i predavanja s ekološkom tematikom, za ovogodišnje izdanje festivala koje će se održati od 25. do 27. svibnja u Ližnjanu TREĆA KOZA je odabrala 8 prijedloga koji konceptualno u potpunosti zadovoljavaju kriterije javnog poziva. Osim odabranih radova putem javnog poziva, na festivalu će se predstaviti pozvani umjetnici i gosti koje otkrivamo uskoro.

Mia Štark, AN ANTHOLOGY OF GLANCES (ZBORNIK POGLEDA) (izvedbeno predavanje)

Zoolektiv, KAD ODRASTEM (performans)

i.j.piNO, ISTRIJANI, STE SI VRGLI SAMI + BLACK SPOKENWORD GREENER POEM (instalacija i recitiranje black greener poeme)

PROSTOR kolektiva (Igor Dražić, Gordana Trajković, Nevena Trgovčić), PUSTA ZEMLJA (fotoromanzo)

Igor Zenzerović, RULER OF DE WORLD (RAVNALO SVIJETA) (performans)

Juraj Šantorić, BILJKE IMAJU KRILA (performans)

Mario Viscovich, TOPLINSKA ENERGIJA ZA CILJEVE ODRŽIVOG RAZVOJA (predavanje)

Tanja Ruta Grgić i Kazalište Dr. Inat, DAS SCHLOSS (ZAKLJUČANI) (izvedbeni projekt)

U Zadru smo na jedan dan otvorili Muzej odbačenih predmeta!

U Zadru je na jedan dan otvoren Muzej odbačenih predmeta

Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, koji „putuje” hrvatskim gradovima povezujući kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama, na jedan dan otvoren je u Zadar.

U Zadru je u subotu 11. ožujka na jedan dan Muzej uselio u prostor udruge Eko-Zadar, a Muzej je okupirao i vanjski prostor na trgu ispred Kazališta lutaka Zadar.

Građani su tokom dana donosili svoje predmete koji su za njih izgubili vrijednost, a predmeti su navečer izloženi u sklopu izložbe odbačenih predmeta čime je predmetima dana nova vrijednost i novi dom. U sklopu izložbu odbačenih predmeta održan je i interaktivni umjetnički performans u sklopu kojega je publika udomljavala predmete.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci, Splitu, a kroz njegov je postav prošlo oko 150 predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

Poziv umjetnicima za sudjelovanje na festivalu TREĆA KOZA

TREĆA KOZA poziva izvedbene i interdisciplinarne umjetnike_ce da prijave radove za novo izdanje festivala koje će se održati u Ližnjanu pokraj Pule u svibnju 2023.

U fokusu su festivala izvedbe s ekološkom problematikom i umjetnici_ce koji_e u svojem kreativnom stvaralačkom procesu crpe inspiraciju iz prirode. Naglasak je na raznovrsnim izvedbenim disciplinama i interdisciplinarnim projektima koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima ekološkog društvenog djelovanja.

U obzir se uzimaju već gotovi radovi, ali i koncepti i ideje koje se mogu prvi puta izvesti na festivalu. Poseban je naglasak na participativnim i interaktivnim programima koji će uključiti lokalno stanovništvo u izvedbeni proces.

Festival je zamišljen kao umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu čiji smo svjedoci na dnevnoj razini te fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom.

Odabrani umjetnici_ce prikazat će svoje radove na otvorenim prostorima, u prirodnim ližnjanskim ambijentima. Prijavljeni radovi trebaju biti prilagođeni izvedbi na otvorenom i s minimalnim tehničkim zahtjevima.

Sudjelovanje na festivalu je honorirano.

Prijave se šalju preko obrasca za prijavu.

https://forms.gle/khwRg1YCQbdpS8xL6

Rok za prijavu je 25. ožujak 2023.

Muzej odbačenih predmeta na gostovanju u Splitu

Prvi hrvatski održivi muzej autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, u produkciji Trećeprostora i Plartforme, i u suradnji s platformom Culture Hub Croatia posjetio je i Split.

U splitski Muzej je stiglo 20-tak različitih predmeta; ponajviše vaza, društvenih igara, knjiga i ukrasnih predmeta, dekoracija i jedna velika slika/poster koji je prvi otišao u nove ruke!

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, do sad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli i Rijeci, a kroz njegov je postav prošlo oko 150 predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

Foto: Culture Hub Croatia

Multimedijalni festival održivosti (MFO) održat će se 24. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin. U festivalskom programu sudjeluju mladi iz srednjih škola i kino klubova koji će prilikom javne projekcije svojih multimedijalnih radova, zajedno s gostima i organizatorima, pokušati odgovoriti na teme održivog razvoja i lokalnih izazova (zaštita okoliša, mentalno zdravlje, rodna ravnopravnost i sl.). Također, na festivalu će biti otvorena i javna rasprava o održivim zajednicama s publikom i predstavnicima lokalnih vlasti koju će moderirati mladi.

MFO je festival promjena i festival rješenja koji podržava mlade u njihovom daljnjem kreativnom napretku, a mladi svojom kreativnošću daju zalog jedne bolje budućnosti. Na dan festivala na javnoj projekciji radova pred publikom i predstavnicima lokalnih gradskih vlasti, stručni žiri će proglasiti nagrađene radove.

Veselimo se Vašem dolasku!

Multimedijalni festival održivosti organizira se u sklopu projekta Održivost zajednice u očima mladih koji udruga Trećeprostor provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin. Projekt se provodi uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

TREĆEPROSTOR NA MARSU

Programska voditeljica Udruge Trećeprostor Irena Boćkai sudjeluje u programu LIFE ON MARS 2022. Intenzivni petomjesečni program edukacije bavi se izazovima međunarodne suradnje, a sastoji se od online sesija i od višednevnog događanja uživo koje se održalo u Bologni u od 13. do 16. listopada. Program koordinira organizacija Living Live Internationalization Gateway, a provodi se u partnerstvu s organizacijom Creative Scotland, mrežom On the Move i Zakladom “Kultura nova” čijom je podrškom omogućeno sudjelovanje naše organizacije na ovom zanimljivom putovanju razmjene ideja i zamišljanja mogućih zajedničkih budućnosti u održivom okruženju za razvoj umjetničkih projekata.

#performingarts #education #activism #immersiveart #culturalpolicy #ruralareas #community #publicspace #cocreation #cooperation #networking #future

© Margherita Caprilli

POZIV NA PRIJAVU RADOVA ZA “MULTIMEDIJALNI FESTIVAL ODRŽIVOSTI”

Pozivamo sve mlade kreativce s područja Karlovačke županije da prijave svoj rad na “Multimedijalni festival održivosti” koji će se na jesen ove godine po prvi put održati u Ogulinu u sklopu projekta “Održivost zajednice u očima mladih.” Poziv je namijenjen učenicima srednjih škola, članovima kinoklubova i ostalim mladim autorima do 30 godina starosti s područja Karlovačke županije koji mogu prijaviti svoje multimedijalne radove u kojima propituju teme održivog razvoja (okoliš, društvo, gospodarstvo).

Baviš se filmom, video artom, snimaš video-eseje, zvučne priče, ili se kreativno izražavaš u bilo kojoj multimedijalnoj formi, a živiš na području Karlovačke županije i imaš do 30 godina? Uočio/uočila si problem u svom gradu/mjestu (npr. nezaposlenost, nedostatak sadržaja za mlade, depopulacija, ekološki problemi, nasilje i sl.) i htio/htjela bi ga prikazati “svojim očima” i putem svog autentičnog umjetničkog izričaja u nekoj od multimedijalnih formi? Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, prijavi svoj multimedijalni rad na temu održivosti koji će se prikazati u natjecateljskom programu festivala u Ogulinu. Najbolje filmove očekuju vrijedne nagrade. Uz mentorirane radove mladih korisnika projekta s kojima članovi Udruge Trećeprostor i vanjski stručni suradnici rade cijelu godinu, na festivalu ćemo prikazati i multimedijalne radove na temu održivog razvoja u još dvije kategorije, a to su srednjoškolski radovi (radovi učenika srednjih škola nastali u sklopu školskih aktivnosti) i autorski radovi (radovi mladih autora od 18 do 30 godina starosti i radovi kino klubova).

Svoj rad možeš prijaviti u jednoj od ovih dviju kategorija: a) srednjoškolski multimedijalni radovi na temu održivog razvoja; b) autorski multimedijalni radovi na temu održivog razvoja. Rok za prijavu radova je 30. listopad 2022. Prijave se šalju na mail adresu treceprostor@gmail.com s naznakom “Za natjecateljski program Multimedijalnog festivala održivosti u Ogulinu 2022.” U prijavi je potrebno navesti sljedeće: ime i prezime autora/kolektiva, naziv rada, vrsta rada, kategorija u kojoj prijavljujete rad, kratki opis rada, kako rad odgovara na temu održivosti, kratka biografija autora, kontakt podaci (mail adresa i telefon). Inspiraciju za rad koji ćeš snimiti za festival možeš potražiti u našem Digitalnom priručniku u kojemu se možeš upoznati s kreativnim tehnikama s kojima ćeš samostalno moći svakodnevno prakticirati održivost, a istovremeno i razvijati svoje kreativno umjetničke afinitete.

Multimedijalni festival održivosti održava se u sklopu projekta “Održivost zajednice u očima mladih” koji Udruga Trećeprostor provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin, uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Projekt je namijenjen mladima koji žele razvijati svoje specifične umjetničke te aktivističke vještine i znanja.

Održana radionica SNIMI OKOLINU u sklopu projekta ODRŽIVOST ZAJEDNICE U OČIMA MLADIH

U sklopu projekta Održivost zajednice u očima mladih u travnju smo u Centru za mlade Grabrik održali radionicu Snimi okolinu mladim kreativcima iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” i Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac. Radionica je održana i učenicima Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac i korisnicima Učeničkog doma Ogulin.

Projekt Održivost zajednice u očima mladih provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin. Projekt je namijenjen mladima, posebno srednjoškolcima s kojima na području Grada Ogulina i Karlovačke županije provodimo edukaciju o održivom razvoju te praktičnoj primjeni ciljeva održivog razvoja, primjenom umjetničkih alata za veću održivost zajednice. Kroz interaktivne radionice mladi stvaraju multimedijalni sadržaj (eksperimentalni video, zvučni zapisi, audio skulpture, video performansi, kratki dokumentarci…) na temu lokalnih izazova vezanih uz održivi razvoj (npr. rodna neravnopravnost, ekološki problemi, nasilje, nedostatak sadržaja, depopulacija i sl.).

Sve novosti vezane uz projekt pratite na Facebook stranici projekta https://www.facebook.com/ozuom3P