O nama

Udruga Trećeprostor provodi interdisciplinarne projekte koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s održivim razvojem i oblicima šireg društvenog i ekološkog djelovanja. U geografskom smislu Trećeprostor pokriva široko područje te smo usmjereni na djelovanje i u manje razvijenim i ruralnim sredinama u Republici Hrvatskoj. Članovi Trećeprostora od osnutka udruge provode izvedbene, multimedijalne i filmske radionice za sve dobne uzraste. Od 2019. godine godini provodimo projekt Muzej odbačenih predmeta koji je posjetio niz hrvatskih gradova i otoka (Zlarin, Krapina, Knin, Ogulin, Velika Gorica, Varaždin, Pazin, Pula, Zagreb, Split, Rijeka). U sklopu projekta je uspostavljen prvi hrvatski održivi muzej koji kroz zero-waste koncept i razmjenu potiče ponovnu uporabu predmeta i smanjenje otpada. Na području Općine Ližnjan-Lisignano u pulskoj okolici na području Istarske županije pokrećemo festival Treća koza koji traži umjetnički odgovor na ekološku krizu te produbljuje fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Na festivalu se predstavljaju mladi kreativci i izvedbeni umjetnici koji se bave umjetničkim propitivanjem ekološke problematike i održivog razvoja zajedno s ekološkim farmerima koji predstavljaju svoj rad u sklopu ekoloških farmi i eko parkova. U 2022. i 2023. godini provodimo projekte usmjerene mladima uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, i u partnerstvu s POU Ogulin (Održivost zajednice u očima mladih) i POU Slunj (Inkubator održivosti za mlade), a uz financijsku podršku ACF fonda provodimo projekt Aktivno prema održivosti! usmjeren mladima na području Ličko-senjske županije, u partnerstvu s POU Gospić. U sklopu projekata provodimo edukaciju o održivom razvoju te praktičnoj primjeni ciljeva održivog razvoja, primjenom umjetničkih alata (film, video, performans, akcije u javnom prostoru, multimedija) za veću održivost zajednice.

Udruga Trećeprostor osnovana je 2009. u Zagrebu u cilju promicanja, razvitka i unapređenja suvremenih izvedbenih praksi i interdisciplinarnih umjetničkih aktivnosti. U tu svrhu udruga provodi radionice, seminare, edukacije, društveno korisne kampanje, razvija volonterski rad te organizira razmjene mladih i njeguje suradnje s domaćim i inozemnim srodnim udrugama i institucijama. Udruga je usmjerena na poticanje društveno korisnog angažmana djece i mladih i djece i mladih s poteškoćama u razvoju te na njihovo osnaživanje kroz umjetnost i kulturu (film, performansi, predstave, festivali) u svrhu njihove uspješne afirmacije u zajednici. Članovi Udruge Trećeprostor od osnutka udruge provode multimedijalne, dramske i filmske radionice za sve dobne uzraste te za osobe s poteškoćama u razvoju.

Unutar organizacije djeluje izvedbeni kolektiv Trećeprostor za kreaciju, produkciju i distribuciju izvedbenih radova u polju suvremenog kazališta (vizualno kazalište, performans i bioart kazalište) i interdisciplinarnih projekata koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima ekološkog i društvenog djelovanja i novim tehnologijama.

Do sada smo svoje aktivnosti iz područja edukacije o  održivom razvoju provodili na području Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Šibensko-kninske, Istarske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Kroz cijelu 2022. godinu udruga provodi projekt pod nazivom „Održivost zajednice u očima mladih“ financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin. Projekt je namijenjen mladima, posebno srednjoškolcima s kojima se na području Grada Ogulina i Karlovačke županije provodi edukaciju o održivom razvoju te praktičnoj primjeni ciljeva održivog razvoja, primjenom umjetničkih alata za veću održivost zajednice. Kroz interaktivne radionice mladi iz manje razvijenih i ruralnih sredina, zajedno s mladima s poteškoćama u razvoju, stvaraju multimedijalni sadržaj (eksperimentalni video, zvučni zapisi, audio skulpture, video performansi, kratki dokumentarci…) na temu lokalnih izazova vezanih uz održivi razvoj (npr. rodna neravnopravnost, ekološki problemi, nasilje, nedostatak sadržaja, depopulacija i sl.).

Od 2019. godine godini provodimo projekt Muzej odbačenih predmeta koji je posjetio niz hrvatskih gradova i otoka (Zlarin, Krapina, Knin, Ogulin, Velika Gorica, Varaždin, Pazin, Pula, Zagreb), a u 2020. godini projekt je sufinanciran u sklopu programa Razvoj publike u kulturi. U sklopu projekta uspostavljen je prvi hrvatski održivi muzej koji kroz zero-waste koncept i razmjenu potiče ponovnu uporabu predmeta i smanjenje otpada.

Na području Općine Ližnjan-Lisignano u pulskoj okolici na području Istarske županije pokrećemo festival Treća koza koji traži umjetnički odgovor na ekološku krizu te te produbljuje fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Na festivalu se predstavljaju mladi kreativci i izvedbeni umjetnici koji se bave umjetničkim propitivanjem ekološke problematike i održivog razvoja zajedno s ekološkim farmerima koji predstavljaju svoj rad u sklopu ekoloških farmi i eko parkova. Festival se uvijek održava izvan turističke sezone. Clj je festivala uključivati lokalnu zajednicu u sudjelovanje i organizaciju festivala te povezivanje lokalnog stanovništva, posebno pojedinaca koji se bave djelatnostima vezanima uz prirodu, i umjetnika te poticati razmjenu znanja i vještina između jednih i drugih. Tijekom festivala umjetnici, ekološki farmeri i publika razmjenjuju iskustva te komuniciraju s jedinstvenim mjestom Općine Ližnjan smještene na krajnji jugoistok Istre, a posebna je po 28 kilometara dugom neizgrađenom priobalju. Ova zeleno-plava oaza pravi je primjer netaknute ljepote prirode i podmorja. Iz tog razloga odabrana je kao lokacija za festival kojim su obuhvaćeni projekti usredotočeni na ekološka pitanja, ali i projekti koji ekološka pitanja promatraju iz socijalne, ekonomske, etičke, bioetičke, biopolitičke, feminističke perspektive.

Organizacija od početka svog djelovanja ostvaruje velike uspjehe u međunarodnom kontekstu u sklopu čega je ostvareno niz projekata međunarodnog aspekta što uključuje gostovanja na inozemnim rezidencijama i festivalima (ITINERANT Performance Art Festival NYC, New York; 2019, LONDON CONTEMPORARY, London, 2019. THE BODY LANGUAGE; ANIMA MUNDI, Venecija, 2019, PERFORMING ART 3DAYS, Pisa, 2018.). Udruga Trećeprostor u periodu od 2014. provodi inkluzivne dramske radionice za mlade osobe i socijalno ugrožene skupine (osobe s motoričkim i intelektualnim poteškoćama te mlade LGBT osobe). S predstavama inkluzivne kazališne radionice ostvarili smo sljedeća međunarodna festivalska gostovanja (FITAG Girona, Španjoska, 2014; LUDIC THEATRE DAYS, Iasi, Rumunjska, 2014; TACT Trst, Italija, 2015; FITUC Casablanca, Maroko, 2015).

Članovi tima:

Roko Nakić, predsjednik udruge

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te završava diplomski studij ‘Neverbalni teatar’ na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Osim rada na umjetničkim projektima, Roko Nakić ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju i vođenju više projekata i programa iz područja rada s mladima, izgradnje lokalne zajednice i održivog razvoja. Do lipnja 2017. godine radio na projektu „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ sufinanciranom iz EU programa IPA 2012 i od strane Ureda za udruge Vlade RH. U sklopu projekta radio na razvoju modela strateške korporativne filantropije u malim i srednjim tvrtkama. Također, u 40 osnovnih škola kroz kontinuirane edukacije i radionice sa školskim osobljem i učenicima radio na izgradnji kapaciteta škola za organiziranje filantropskih akcija te osnivanje školskih volonterskih klubova. Od kolovoza 2019. godine voditelj je Erasmus+ projekta ‘Creative Youth for Sustainable Environment’  iz područja praksi održivog razvoja u sklopu kojega je provodio edukacije za mlade iz područja društveno korisnih kampanja i održivog razvoja.

Irena Boćkai, umjetnička voditeljica, dopredsjednica udruge

Irena Boćkai nezavisna je profesionalna umjetnica, autorica i izvođačica u kazališnim performansima i predstavama vizualnog kazališta te interdisciplinarnim projektima koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima društvenog i ekološkog djelovanja i novim tehnologijama. Magistrirala je na kazališnom odsjeku Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te doktorirala na Poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Umjetnička je voditeljica i voditeljica projekata Udruge Trećeprostor.

Umjetnička je direktorica festivala Treća koza koji daje umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu te produbljuje fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Autorica je i suosnivačica interdisciplinarnog projekta Muzej odbačenih predmeta, prvog hrvatskog održivog muzeja koji kroz zero-waste koncept i razmjenu potiče ponovnu uporabu predmeta i smanjene otpada. Projekt je financijski podržan u sklopu programa Razvoj publike u kulturi Ministarstva kulture i medija RH te je dosad posjetio niz hrvatskih gradova i mjesta (Velika Gorica, Krapina, Knin, Zagreb, Zlarin, Ogulin, Varaždin, Pula, Pazin).

Stipendistica je programa CCA Contemporary Performance Practices (Rijeka, 2019) Jan Fabre/ Troubleyn i SITI Company Anne Bogart New York. Rezidentica je programa Performance Art Research Ljubljana (PARL) slovenske progresivne kazališne skupine VIA NEGATIVA koja se provodi u suradnji s vodećim slovenskim izvedbenim umjetnicima, teoretičarima i producentima suvremenih izvedbenih praksi (Ljubljana, 2019) te Pogonatora-inkubatora suvremenog plesa i kazališta (Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Zagreb, 2016. i 2019.). Nastupila je u brojnim izvedbama u zemlji i inozemstvu (Re-Connect online performance festival; „Itinerant Performance Art Festival NYC“, New York; „London Contemporary“, 2019; „Acco Fringe“, Izrael; „The Body Language“; „Anima Mundi“, Venecija; „Performing Art 3DAYS“, Pisa; „Ulica Street Art“, Krakow; „PUF festival“ Pula „Osječko ljeto kulture“, „Festival prvih“ Zagreb…).

Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU).

 

Vilim Ostović, tajnik

 

OPERATIVNI PLAN UDRUGE TREĆEPROSTOR ZA 2023. GODINU

https://drive.google.com/file/d/1scDRiBovDkKDndVT4LDzePJXWdw_bW-1/view?usp=sharing

 

STRATEŠKI PLAN UDRUGE TREĆEPROSTOR ZA RAZDOBLJE 2023. – 2026.

https://drive.google.com/file/d/1FKSpLeh0Glf_oahC25sgyYRLzf8NSH9B/view?usp=sharing

Godišnji financijski izvještaj 2021

https://drive.google.com/file/d/1R6uhqUXZKOFaegiP4Uta5H8rryHpNNQD/view?usp=sharing

Godišnji financijski izvještaj 2022

https://drive.google.com/file/d/1kCfunL3ox73W97xbZ_mULEs_pRDMa0gq/view?usp=sharing

Plan i program rada 2021

https://drive.google.com/file/d/1BnBzUjRFuvy_g96RHJnljZ8il8SOdZFV/view?usp=sharing

Plan i program rada 2022

https://drive.google.com/file/d/15zNey7wgb0P87sBHCUZDIUHMUwr_GbjW/view?usp=sharing