O nama

Trećeprostor je prostor su-djelovanja i okupljanje različitih aktera suvremene izvedbene scene i platforma za istraživanje, razvoj i produkciju radova suvremene izvedbene umjetnosti. Aktivnosti uključuju istraživanje inovativnih oblika umjetničkog izražavanja, produkciju i distribuciju programa unutar šireg spektra nezavisnog kulturnog sektora te pristup novim tendencijama u izvedbenim umjetnostima. Djelovanje organizacije usmjereno je na produkciju i distribuciju izvedbenih radova suvremenog progresivnog kazališta, organizaciju festivala te istraživanja u polju hibridnih i transdisciplinarnih programa koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima šireg ekološkog i društvenog djelovanja. Kroz hibridne i međunarodne umjetničke programe, festivale i transdisciplinarne prakse Trećeprostor djeluje kao otvoreno kreativno polje koje povezuje umjetnike koji djeluju na rubu različitih izvedbenih praksi, prelazeći njihove granice te ih ponovno integrirajući u područje neočekivanih, neistraženih i nekonvencionalnih izvedbenih strategija.

Područje rada Udruge Trećeprostor su mladi, neformalno obrazovanje, umjetnost i kultura. Djelatnosti udruge su produkcija i distribucija predstava, produkcija izvedbenih festivala te edukacija i umjetnička istraživanja na području suvremenih izvedbenih praksi, posebno za mlade, koji se žele kreativno izražavati te se educirati o načinima na koji mogu doprinositi svojoj zajednici i društvu. Udruga je usmjerena na poticanje neformalnih oblika obrazovanja u svrhu stjecanja novih znanja i vještina za razvoj demokratskog društva te poticanje međunarodne suradnje u cilju dugoročne perspektive razvoja udruge.

Udruga Trećeprostor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te podrške za organizacijski razvoj Zaklade Kultura nova. Udrugu su dosad sufinancirali: Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ministarstvo kulture i medija RH, Active citizen fond, Impact4values, EU, jedinice lokalne i regionalne samouprave te donatori iz poslovnog sektora.

U geografskom smislu Trećeprostor pokriva široko područje te smo usmjereni na djelovanje i u manje razvijenim i ruralnim sredinama u Republici Hrvatskoj. Članovi Trećeprostora od osnutka udruge provode izvedbene, multimedijalne i filmske radionice za sve dobne uzraste. Od 2019. godine godini provodimo projekt Muzej odbačenih predmeta koji je posjetio niz hrvatskih gradova i otoka (Zlarin, Krapina, Knin, Ogulin, Velika Gorica, Varaždin, Pazin, Pula, Zagreb, Split, Rijeka, Delnice, Biograd n/m, Omišalj). U sklopu projekta je uspostavljen prvi hrvatski održivi muzej koji kroz zero-waste koncept i razmjenu potiče ponovnu uporabu predmeta i smanjenje otpada. Na području Općine Ližnjan-Lisignano u pulskoj okolici na području Istarske županije pokrećemo festival Treća koza koji traži umjetnički odgovor na ekološku krizu te produbljuje fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Na festivalu se predstavljaju mladi kreativci i izvedbeni umjetnici koji se bave umjetničkim propitivanjem ekološke problematike i održivog razvoja zajedno s ekološkim farmerima koji predstavljaju svoj rad u sklopu ekoloških farmi i eko parkova. U 2022. i 2023. godini provodimo projekte usmjerene mladima uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, i u partnerstvu s POU Ogulin (Održivost zajednice u očima mladih) i POU Slunj (Inkubator održivosti za mlade), a uz financijsku podršku ACF fonda provodimo projekt Aktivno prema održivosti! usmjeren mladima na području Ličko-senjske županije, u partnerstvu s POU Gospić. U sklopu projekata provodimo edukaciju o održivom razvoju te praktičnoj primjeni ciljeva održivog razvoja, primjenom umjetničkih alata (film, video, performans, akcije u javnom prostoru, multimedija) za veću održivost zajednice. Do sada smo svoje aktivnosti iz područja edukacije o  održivom razvoju provodili na području Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Šibensko-kninske, Istarske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Projekti su usmjereni mladima s kojima se provodi edukaciju o održivom razvoju te praktičnoj primjeni ciljeva održivog razvoja, primjenom umjetničkih alata za veću održivost zajednice. Kroz interaktivne radionice mladi iz manje razvijenih i ruralnih sredina stvaraju multimedijalni sadržaj (eksperimentalni video, zvučni zapisi, audio skulpture, video performansi, kratki dokumentarci…) na temu lokalnih izazova vezanih uz održivi razvoj (npr. rodna neravnopravnost, ekološki problemi, nasilje, nedostatak sadržaja, depopulacija i sl.). Udruga je usmjerena na poticanje društveno korisnog angažmana djece i mladih i djece i mladih te posebno ranjivih skupina u svrhu njihovog osnaživanja kroz umjetnost i kulturu (film, performansi, predstave, festivali) u svrhu njihove uspješne afirmacije u zajednici. 

Organizacija od početka svog djelovanja ostvaruje velike uspjehe u međunarodnom kontekstu u sklopu čega je ostvareno niz projekata međunarodnog aspekta što uključuje gostovanja na inozemnim rezidencijama i festivalima (ROME International Art Fair; FLUVUS Art Parade, Cittadella;  ITINERANT Performance Art Festival NYC, New York; 2019, LONDON CONTEMPORARY, London, 2019. THE BODY LANGUAGE; ANIMA MUNDI, Venecija, 2019, PERFORMING ART 3DAYS, Pisa, 2018.). Udruga Trećeprostor u periodu od 2014. provodi inkluzivne dramske radionice za mlade osobe i socijalno ugrožene skupine. S predstavama kazališne radionice koja je djelovala u sklopu Centra mladih Ribnjak u Zagrebu ostvarili smo sljedeća međunarodna festivalska gostovanja (FITAG Girona, Španjoska, 2014; LUDIC THEATRE DAYS, Iasi, Rumunjska, 2014; TACT Trst, Italija, 2015; FITUC Casablanca, Maroko, 2015).

Članovi tima:

Roko Nakić, predsjednik udruge

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te završava diplomski studij ‘Neverbalni teatar’ na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Osim rada na umjetničkim projektima, Roko Nakić ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju i vođenju više projekata i programa iz područja rada s mladima, izgradnje lokalne zajednice i održivog razvoja. Do lipnja 2017. godine radio na projektu „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ sufinanciranom iz EU programa IPA 2012 i od strane Ureda za udruge Vlade RH. U sklopu projekta radio na razvoju modela strateške korporativne filantropije u malim i srednjim tvrtkama. Također, u 40 osnovnih škola kroz kontinuirane edukacije i radionice sa školskim osobljem i učenicima radio na izgradnji kapaciteta škola za organiziranje filantropskih akcija te osnivanje školskih volonterskih klubova. Od kolovoza 2019. godine voditelj je Erasmus+ projekta ‘Creative Youth for Sustainable Environment’  iz područja praksi održivog razvoja u sklopu kojega je provodio edukacije za mlade iz područja društveno korisnih kampanja i održivog razvoja.

Irena Boćkai, umjetnička voditeljica, dopredsjednica udruge

Irena Boćkai nezavisna je profesionalna umjetnica, autorica i izvođačica u kazališnim performansima i predstavama vizualnog kazališta te interdisciplinarnim projektima koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima društvenog i ekološkog djelovanja i novim tehnologijama. Magistrirala je na kazališnom odsjeku Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te doktorirala na Poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Programska je voditeljica i voditeljica projekata Udruge Trećeprostor.

Umjetnička je voditeljica festivala Treća koza koji daje umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu te produbljuje fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Autorica je i suosnivačica interdisciplinarnog projekta Muzej odbačenih predmeta, prvog hrvatskog održivog muzeja koji kroz zero-waste koncept i razmjenu potiče ponovnu uporabu predmeta i smanjene otpada. Projekt je financijski podržan u sklopu programa Razvoj publike u kulturi Ministarstva kulture i medija RH te je dosad posjetio niz hrvatskih gradova i mjesta (Velika Gorica, Krapina, Knin, Zagreb, Zlarin, Ogulin, Varaždin, Pula, Pazin).

Stipendistica je programa CCA Contemporary Performance Practices (Rijeka, 2019) Jan Fabre/ Troubleyn i SITI Company Anne Bogart New York. Rezidentica je programa Performance Art Research Ljubljana (PARL) slovenske progresivne kazališne skupine VIA NEGATIVA koja se provodi u suradnji s vodećim slovenskim izvedbenim umjetnicima, teoretičarima i producentima suvremenih izvedbenih praksi (Ljubljana, 2019) te Pogonatora-inkubatora suvremenog plesa i kazališta (Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Zagreb, 2016. i 2019.). Nastupila je u brojnim izvedbama u zemlji i inozemstvu (Re-Connect online performance festival; „Itinerant Performance Art Festival NYC“, New York; „London Contemporary“, 2019; „Acco Fringe“, Izrael; „The Body Language“; „Anima Mundi“, Venecija; „Performing Art 3DAYS“, Pisa; „Ulica Street Art“, Krakow; „PUF festival“ Pula „Osječko ljeto kulture“, „Festival prvih“ Zagreb…).

Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU).

 

Vilim Ostović, tajnik

Završio Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Dugodišnji je član  i tajnik udruge gdje je aktivan i u programima kazališnih predstava, performansa i festivala na kojima sudjeluje kao izvođač i asistent produkcije. Gostovao je na međunarodnim kazališnim festivalima u Maroku, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Rumunjskoj i Italiji.