TREĆA KOZA

TREĆA KOZA je međunarodni umjetnički festival koji nosi europsku oznaku kvalitete EFFE 2024-2025 čime se upisuje u zajednicu izuzetnih međunarodnih umjetničkih festivala. Festival se bavi umjetničkim propitivanjem ekološke problematike te razvojem lokalnih zajednica kroz umjetnost i teme održivog razvoja.Festival se ove godine u svojem trećem izdanju održava na raznim lokacija u Općini Ližnjan-Lisignano u razdoblju od 30.5. do 1.6.2024. godine.

Festival TREĆA KOZA održava se uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija RH i Općine Ližnjan-Lisignano.

Sponzor: Turistička zajednica Općine Ližnjan – Lisignano

Udruga Trećeprostor korisnica je institucionalne podrške za razvoj i stabilizaciju udruga Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i podrške za organizacijski razvoj Zaklade Kultura nova.

Medijski pokrovitelji: Kulturistra, Radio Istra, Radio Pula, Istarski.hr, Glas Istre, MedulinFM

Dizajn: Mia Klemenčić

Partner: Plartforma

Dizajn: Mia Klemenčić

Proljetno izdanje festivala TREĆA KOZA održano je od 22. do 24. travnja 2022. u Općini Ližnjan-Lisignano, na raznim lokacijama (Rt Marlera, Društveni dom i ostale ližnjanske lokacije) uz program izvedbenih i plesnih radionica, prezentacija umjetničkih radova, performansa i akcija, koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama.

Program je započeo u petak 22.4. besplatnom radionicom plesa na svili za djecu i odrasle koju je vodila trenerica i voditeljica akrobatskih sportova na visini Lea Komel. Na festivalu su se predstavili umjetnici_ce s radovima pristiglim na natječaj: Tanja Grgić, Josip Pino Ivančić, Ivana-Nataša Turković, Sabina Aličić i Kazalište Dr. Inat.

Na zatvaranju festivala performanse su izveli Roko Nakić, Ana Katulić i Irena Boćkai, kada je od radova pristiglih na natječaj proglašen najbolji izvedbeni rad s ekološkom tematikom, o kojemu je odlučio tročlani žiri u sastavu Ana Katulić, Ana Fornažar i Roko Nakić. Najboljim radom proglašen je rad autorice Ivane-Nataše Turković “Bad End Breakfast”.

Poziv za prijavu digitalnih umjetničkih radova s ekološkom tematikom za sudjelovanje na festivalu TREĆA KOZA

Pozivamo izvedbene, novomedijske i interdisciplinarne umjetnike koji u svojim radovima propituju ekološku problematiku da se prijave sa svojim digitalnim umjetničkim radovima za sudjelovanje na prvom izdanju festivala TREĆA KOZA. U fokusu su festivala umjetnici koji u kreativnom stvaralačkom procesu crpe inspiraciju iz prirode i koji se bave raznovrsnim izvedbenim disciplinama i novomedijskim umjetnostima. Zanimaju nas interdisciplinarni projekti koji izvedbene i novomedijske umjetnosti dovode u relaciju s oblicima ekološkog društvenog djelovanja i novim tehnologijama.

Festival je zamišljen kao umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu čiji smo svjedoci na dnevnoj razini te fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. 

Natječaj je otvoren do 30. studenog 2021.

Teme:

Onečišćenje okoliša (kemijske tvari, ispušni plinovi, buka, toplina, svjetlosno zagađenje) koje uzrokuje štetu ljudima i drugim živim organizmima; odnos čovjeka prema prirodi i prema drugim vrstama; izumiranje vrsta; klimatske promjene; virusi i bakterije; mora i oceani; ekološke katastrofe; održivi razvoj i dimenzije održivosti – okolišna, društvena i ekonomska te njihova međuovisnost; zelene ekonomije: pokretač održivog razvoja, ili novi oblik kolonijalizma?; prirodna raznolikost, ekosustavi i njihova međusobna povezanosti u ljudskim zajednicama; gospodarenje prirodnim resursima; turizam i održivost hrvatskog turizma; pandemijske teme (negativni/pozitivni aspekti: bolest, strah, društveno distanciranje/boravak u prirodi, zdrava prehrana, vježbanje); ekološka pitanja promatrana iz socijalne, ekonomske, etičke, bioetičke, biopolitičke, feminističke perspektive….

Festivalom će biti obuhvaćeni projekti usredotočeni na ekološka pitanja, ali i projekti koji ekološka pitanja promatraju iz socijalne, ekonomske, etičke, bioetičke, biopolitičke, feminističke perspektive.

Prvo izdanje festivala Treća koza održat će se tokom prosincu 2021. godine.

Umjetnici koji će nastupiti na festivalu po pozivu, svoje će radove prikazati na jedinstvenim vanjskim lokacijama Općine Ližnjan pokraj Pule, a ovim pozivom selektirat će se umjetnici koji će imati priliku prikazati svoje digitalne umjetničke radove u online dijelu festivala.

Selektirani će digitalni radovi biti prikazani na službenim online kanalima Udruge Trećeprostor. Festival Treća koza kroz program izvedbi na otvorenom te distribucijom sadržaja online kanalima i mrežama, usmjerava svoje djelovanje na ponovno povezivanje umjetnika i publike tijekom razdoblja društvenog distanciranja u sigurnom okruženju koje nam pruža priroda i otvoreni prostori. Festival zatvara tu udaljenost pružajući inkluzivnu platformu za umjetnike u novom, izazovnom okruženju za suvremene izvedbene i novomedijske prakse.

Natječaj je otvoren od 30. studenog, a prijedlozi se dostavljaju putem ONLINE OBRASCA ZA PRIJAVU.

Najbolji umjetnički rad bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 1.000,00 kn.